Written by 1:27 pm Aktivnosti, Izdvojene novosti, Projekti

Javni poziv za učešće u volonterskom programu “Putokaz za mlade, karike za promjene”

Udruženje Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) poziva mlade iz Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće u programu volontiranja, koji će se održati u periodu između jula i oktobra 2024. godine u okviru projekta “Putokaz za mlade, karike za promjene“.

Tražimo 50 mladih ljudi iz navedenih geografskih područja BiH koji žele da nauče nešto više o kreiranju medijskih sadržaja i promociji omladinskih tema na lokalnim medijima, te im pružiti medijski prostor na lokalu za izražavanje stavova mladih i podizanje svijesti o njihovim potrebama i perspektivama u odabranim bh. zajednicama.

Projekat “Putokaz za mlade, karike za promjene” nastoji dati odgovor na temu zastupljenosti mladih u medijima, kao i osnaživanje uloge mladih u kreiranju sadržaja za mlade koji odgovara njihovim potrebama i perspektivama. Trendovi zastupljenosti mladih u bh. medijima jeste tema istraživanja ONAuBiH pod nazivom „Mladi u fokusu: Medijska izvještavanja o omladinskim politikama u BiH“, a čija će Analiza uskoro biti dostupna javnosti.

Cilj ovog volonterskog angažmana jeste razvoj znanja i vještina ali i povezivanje mladih volontera i volonterki, sve s ciljem njihovog osnaživanja, koje će im omogućiti da preuzmu značajnije uloge u procesu istraživanja, identifikovanja i kreiranja medijskog sadržaja u sklopu lokalnog medija.

Cjelokupni Program obuhvata učešće na lokalnim medijskim stanicama i to u sljedećim bh. zajednicama:

 1. Bihać
 2. Bosanski Petrovac
 3. Ključ
 4. Drvar
 5. Banja Luka
 6. Prnjavor
 7. Teslić
 8. Gradačac
 9. Odžak
 10. Kalesija
 11. Brčko
 12. Zenica
 13. Visoko
 14. Grad Sarajevo
 15. Široki Brijeg
 16. Vlasenica
 17. Konjic
 18. Stolac
 19. Bugojno
 20. Mostar

Od polaznika/ca će se očekivati aktivno učešće od početka do kraja programa. Pravo učešća imaju mladi od 15 do 25 godina, iz navedenih geografskih područja BiH, zaposleni/e i nezaposleni/e, studenti/ice i učenici/ce.

Prijava se vrši putem popunjavanja online prijavnog obrasca (link).

Online prijavni obrazac treba da sadrži ime, prezime, godine, grad/mjesto, broj telefona, mail adresu, naziv lokalnog/ih medija, motivacija za učešće u projektu i dosadašnje aktivističko/volontersko iskustvo.

Rok za prijavu ističe 31. maja 2024. godine u ponoć.

Selekcija kandidata i kandidatkinja biće završena do 15. juna 2024, izborom onih koji pokažu najveće interesovanje i motivaciju, i obavežu se na aktivno učešće. O konačnim rezultatima biće obavješteni svi koji su se prijavili za učešće u programu putem navedenog e-maila u prijavi.

Sa odabranim kandidatima i kandidatkinjama će biti potpisani ugovori o volonterskom angažmanu, i uručene službene akreditacije ONAuBiH kao i promo paket ONAuBiH.

Po uspješnom završetku angažmana biće uručene potvrde o volonterskom angažmanu.

U slučaju pitanja i/ili nedoumica možete dostaviti upit na e-mail: andjela.borovcanin-knezevic@onaubih.ba  

 

Ovaj javni poziv je nastao kroz projekt „Putokaz za mlade, karike za promjene“, koji provodi Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

(Visited 1.608 times, 1 visits today)
Close