Written by 9:40 am Aktivnosti, Novosti, Projekti

Volonteri i volonterke ONAuBiH: Učenje novinarstva kroz praktično iskustvo i inovaciju

Autor: Kasumović Nedim

U dinamičnom okruženju savremenog novinarstva, volonteri i volonterke Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) su prepoznali priliku za dublje uranjanje u profesionalni svijet informisanja javnosti kroz nekonvencionalan ali efikasan pristup. Kroz inovativni program edukacije, ovi mladi entuzijasti su se upustili u proces sticanja dragocjenih novinarskih vještina putem bliske saradnje i praktičnog rada na produkciji popularne emisije “Iz mlade zjenice” u režiji RTV Zenica.

Ovaj ambiciozni program, koji se izvodi pod budnim okom mentora iz redova profesionalnih novinara, omogućava volonterima i volonterkama ONAuBiH da ne samo prošire svoje teorijsko znanje o novinarstvu, već i da iz prve ruke iskuse suštinske korake u procesu stvaranja medijskog sadržaja.  

Posjećujući radne prostore etabliranih novinara/ki tokom snimanja i montaže emisije, volonteri/ke imaju rijetku priliku da se suoče s izazovima realnog novinarskog okruženja. Kroz redovne posjete i interakcije s kolegama/icama novinarima/kama, volonteri/ke stiču dragocjeno iskustvo u istraživanju tema, provjeravanju činjenica, strukturiranju priče i kreiranju relevantnih pitanja za intervjuisanje. Ova vrsta bliske saradnje pruža im jedinstvenu perspektivu koja se ne može dobiti izvan terena novinarskog rada.

Šta za volontere/ke predstavlja novinarstvo pogledajte u isječku emisije “Iz mlade zjenice”:


“Program edukacije putem stvarnih situacija je izvanredan. Sticanje iskustva direktno iz redakcije i tokom produkcije emisije nam omogućava da se osjećamo kao pravi novinari već od samog početka,” izjavila je jedna od volonterki uključenih u ovaj inovativni program.

Ovaj inovativni pristup edukaciji kroz praktično iskustvo postavlja temelje za buduće generacije novinara koje će biti osposobljene za suočavanje s izazovima suvremenog novinarstva.

ONAuBiH i njeni volonteri/ke ne samo da doprinose medijskom području Bosne i Hercegovine, već i oblikuju budućnost novinarske profesije kroz svoju strastvenu posvećenost edukaciji i autentičnom novinarstvu.

Ovaj članak je nastao u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

 

(Visited 160 times, 1 visits today)
Close