Written by 1:55 pm Novosti

SVE O NOVINARSTVU IZ PRVE RUKE!

U gradu Zmaja od Bosne, u Gradačcu, organizovane su radionice u sklopu projekta “Putokazi novinarstva”.

U subotu (2.3.2019), u prostorijama Biblioteke “Alije Isaković”, mladi iz Gradačca su mogli da čuju o osnovama novinarstva iz prve ruke. Naime, Džemal Delić, novinar sa Radio Gradačca, prenio je svoje dugogodišnje iskustvo iz ove profesije. Svoju prezentaciju Džemal je nazvao simbolično: “Ja, novinar”.

Iskrenu priču u svojim počecima, o tome šta se sve radilo i gdje ga je sve to dovelo, Džemo je iznio na uvjerljiv i iskren način. “Novinar treba misliti na posljedice onoga što napiše, s obzirom da njegovo pisanje može za nekoga biti štetno” – naglasio je prisutnima, prilikom pojašnjavanja profesije novinara i njegove misije.
Dalje se pričalo o kodeksima u novinarstvu, ali i o strukturi same vijesti. Učesnici su imali priliku da kroz praktične vježbe uđu u neke od tajnih ovog zanata, a većina je bila oduševljena time.

Mlade u živote očekuju mnogi izazovi u pogledu prezentiranja kroz školu, posao, hobi, zabavu… Da bi te prezentacije bile uspješne važni segmenti su govor tijela, dikcija, izgovor i samopouzdanje. Jednom riječju-dobra priprema! O svim tim specifičnostima, svojim iskustvom nam je otkrio kako da savladamo strah, o čemu najviše da vodimo računa i šta nas sve može iščekivati. Prve praktične primjene, onoga što su naučili, učesnici su odmah mogli da primjene, jer su imali priliku da učestvuju u radio emisiji, koja je emitovana na Radio Gradačcu.

Naredno druženje smo zakazali za 16.3.2019 – kada nas očekuje Push Pauza u Gradačcu!

Dio atmosfere pogledajte na sljedećim fotografijama:

(Visited 8 times, 1 visits today)
Close