Written by 2:22 pm Novosti

NAUKA+MIŠLJENJE | ONAUBIH SEDMICA

MI NASTAVLJAMO SA TEKSTOVIMA NAŠIH ČLANOVA KOJI SU PROIZAŠLI IZ ONAUBIH SEDMICE. SRIJEDA JE I DANAŠNJI DAN ĆEMO POSVETITI NAUCI!Nauka+mišljenje #ONAuBiHsedmica

Pozdravko svima, ja sam Jovana, a ovdje ću napisati nekoliko razloga zašto nauke nisu bauk, već baš suprotno, da su jako kul.

Učenica sam srednje medicinske škole, a naša struka je usko povezana sa prirodnim nauka. Prije prvog razreda, pomisao na hemiju, biologiju, fiziku, matematiku… automatski bi stvarala jezu u mom organizmu i blaži napad panike. Ali, zašto je to tako? Zašto se učenici plaše ovih školskih „predmeta“?

Nekako, kroz školovanje, sve više uviđam da nas škola ne uči KAKO razmišljati, nego ŠTA razmišljati. Problem sa prirodnim naukama je taj što nama ne treba ŠTA, nego KAKO razmišljati. Kako razmišljati o nekom problemu, sa znanjima iz svih polja nauke i efikasno doći do rješenja tog istog problema.

Iz ovog proističe da učenici, rijetko kad, povezuju znanje stečeno iz jedne nauke, sa znanjem stečenim iz druge nauke. Ja trenutno pišem iz iskustva koje sam stekla posmatrajući učenike dok odgovaraju na postavljena pitanja, ne generalizujem problem na sve učenike.

Zašto su nauke kul?

1) Lakše analiziraš stvari i dolaziš do izvanrednih zaključaka

Jedna super stvar kad počneš da se baviš naukama, bilo prirodnim ili društvenim, je to što dobiješ analitičarsku vještinu i sve oko sebe možeš da razložiš na segmente.

2) Brže razmišljaš

Kada mozak jednom počne da „razglaba“ probleme iz npr. trigonometrije, druge situacije u životu će biti mala maca. Naučni dokaz tome je i brži prenos neuroimpulsa kroz mozak.

3) Nikad ti nije dosadno

Sve oko tebe dobije smisao i uvijek imaš nešto o čemu možeš razmišljati.

4) Fakultet

Nažalost, ali tako je. Prirodne nauke su danas izuzetno cijenjene i tražene i zahvaljujući istim, dobijate odlične šanse za studiranje, kao i razne stipendije.

Moje lično iskustvo:

Uža sfera mog interesovanja su hemija i molekularna biologija, pored farmacije koja mi je struka. Zahvaljujući mojoj ljubavi prema hemiji, bila sam drugo mjesto na internacionalnom konkursu za obradu sirovina i materijala (iako se ne bavim tim poljem, moje znanje iz hemije mi je pomoglo da napišem pravi mali naučni rad). Nagrada konkursa je stipendija i stručna praksa u jednoj od zemalja koje su takođe učestvovale u konkursu. Sada se spremam da za nekoliko mjeseci odem u glavni grad Estonije, Talin i proširim svoje vještine i znanje u polju koje izuzetno volim.

Zapamtite, Scientia est potentia, znanje je moć. Znanja će uvijek biti i nikad nećete prestati učiti, jer koliko god da u ovom trenutku znate, naredni trenutak je jedno znanje više.


Jovana je bila jako produktivna, a njezina prethodna dva teksta možete pročitati na sljedećim linkovima:

#POLITIKA | onaubih.ba/view-more/ponedjeljkom-o-politici-jovana-jotanovic/137
#UMJETNOST | http://onaubih.ba/view-more/umjetnost-onaubih-sedmica/138

(Visited 5 times, 1 visits today)
Close