Written by 2:52 pm Novosti

PRVA WEB IGRANA SERIJA ZA MLADE “PODRUGLJIVCI DOSTUPNA NA YOUTUBU-U

Podrugljivci je naziv prve bosanskohercegovačka web serije za mlade koja na duhovit način sa mnogo emocije prikazuje život i probleme mladih današnjice izazvane ratnim naslijeđem. Tematizira ironičan odnos mladih prema pokušajima procesa pomirenja i izgradnje mira, koji se odvija uglavnom u neformalnom okruženju u Bosni i Hercegovini i nudi realne, iskrene priče mladih o tome kako je rat oblikovao njih kao ličnosti, ali i njihove porodice te živote koje žive danas. U potpunosti je prenesena atmosfera sa omladinskih kampova, seminara i škola i svaka mlada osoba, koja je makar jednom učestvovala na istima, ponašanje i odnose prikazane u seriji zasigurno je vidjela i u stvarnosti. Serija otkriva ratne i postratne generacije opterećene traumama svojih roditelja, dugoročnim poteškoćoma koje je rat ostavio, pokazujući da žrtve nasilja i sukoba nisu samo oni rođeni prije nego i rođeni tokom i netom poslije rata u Bosni i Hercegovini.

Serija je osvježenje bh. ponude sadržaja za mlade prvenstveno zbog web formata kojim smo se željeli približiti mladima. Napravili smo seriju koja govori njima razumljivim jezikom kroz poznate formate (Youtube, Facebook, Instagram) koje koriste svakodnevno. Serija je objavljena na YouTube kanalu Podrugljivci gdje se besplatno može pogledati svih šest epizoda, kao i diskusija sa autorskom ekipom i producentima.

Autorski tim serije čine: Anes Osmić, autor i scenarista, Nejra Latić-Hulusić, režiserka i Vuk Vuković, producent. U ulozi glavnih glumaca su Issa Osmić (Dado), Ana Tikvić (Jagoda), Amar Mujkić (Ogi) i Hana Kustura (Sajja). U ulozi trenerice Nevrese je Arma Tanović Branković, a njenu kćerku Saru glumi Asja Zara Lagumdžija. U ulogama majki su: Emina Muftić, Maja Salkić, Faketa Salihbegović Avdagić i Lana Zablocki.

Omladinska novinska asocijacija je koproducent serije. Mi, ispred ONAuBiH-a, naročito izražavamo svoje zadovoljstvo finalnim proizvodom. Drago nam je da smo doprinijeli kreiranju svojevrsnog umjetničko-medijskog sadržaja koji stavlja na „dnevni red“ važnu temu za mlade i njihove roditelje, s obzirom da smo konstatno okruženi pojmovima pomirenje, suočavanje s prošlošću, izgradnja mira i mirovnim projektima, ali  rijetko u kontekstu lične patnje prouzrokovane užasnim nasiljem iz 90-ih godina. Drago nam je da smo podržali priču koja je dala prostor mladim, talentovanim glumcima i glumicama kojima će ovaj projekat, nadamo se, poslužiti kao odskočna daska u daljem razvijanju karijere, ali i kinematografije u Bosni i Hercegovini.

Serija je finansijski podržana od strane Britanske ambasade u BiH, UNFPAFondacije Mozaik i Fondacije Schuler Helfen Leben. Prijatelji serije su: Oaza voda, Pekara „Centar“ Konjic, Turistička agencija „Zoor Bosna“ Konjic, Nestle i Herzegovina Lodges.

U nastavku je link koji vodi do serije:  https://www.youtube.com/watch?v=ASnbeTTvvJM&t=4338s

(Visited 8 times, 1 visits today)
Close