Written by 1:39 pm Novosti

ONAUBIH SEDMICE OBILJEŽENA U 12 BH. GRADOVA

Omladinska novinska asocijacija je asocijacija koja okuplja mlade iz cijele Bosne i Hercegovine i čiji je cilj da medijski opismeni mlade i da im pruži obrazovanje na svim poljima te da omogući druženje i okupljanje mladih ljudi.

Asocijacija je u periodu od 02.07. do 06.07. u 12 gradova Bosne i Hercegovine realizira skup aktivnosti pod nazivom “ONAuBiH sedmica”.


Živinice

U našem gradu Lokalni tim je u okviru ovog obilježavanja u srijedu razgovarao sa stanovnicima Općine dok je jučer na Bulevaru održao  uličnu promociju i falshmob.

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini već je 11 godina je tu kako bi mladima pružila kvalitetno obrazovanje na svim poljima medija, priliku da se u svojim znanjima okušaju i da kvalitetno popune medijski prostor koji sami kreiraju!

Aktivisti širom BiH u ovih sedam dana nastojali su svojim performansima ukazati na značaj mladih u svim sferama društva te pokazati da se svi moraju i trebaju izboriti za medijski prostor.

Gradačac

Ove sedmice se održava naša ONAuBiH sedmica. ONAuBiH sedmica je niz aktivnosti koje sprovodi Omladinska Novinska Asocijacija u BiH u toku jedne sedmice. 13 ekipa koje čine članovi asocijacije iz 13 različitih gradova u BiH: Sarajevo, Mostar, Trebinje, Banja Luka, Goražde, Travnik, Doboj, Brčko, Breza, Zenica, Bihać, Živinice i između ostalog i naša lokalna zajednica – Gradačac obilježiće ovu sedmicu kroz gostovanja u lokalnim medijima, saradnju sa lokalnim nevladinim organizacijama, flashmobovima i mnogim drugim aktivnostima.  Cilj ove sedmice je približiti javnosti rad Omladinske Novinske Asocijacije u BiH, upoznati mlade sa prilikama koje im se nude kroz medije i medijski aktivizam, te pokazati građanima važnost medija.


Visoko
Svakog dana ove sedmice članovi ove organizacije imaju posebne aktivnosti koje će obavljati u svom gradu. Prvog dana članovi upoznaju svoju lokalnu zajednicu s organizacijom kroz medije, gostujući na lokalnoj televiziji, radiju ili putem članka na nekom od lokalnih portala.

Drugi dan je posvećen upoznavanju nevladinih organizacija koje se nalaze u gradu sa organizacijom i upućuju ih kako postati članovi.

Treći dan članovi ONAuBiH-a izlaze na ulicu i traže zanimljive životne priče njihovih sugrađana koje će biti objavljene na FB stranici pod nazivom Humans of Bosnia and Herzegovina, a možda baš vi budete oni o kojima ćemo pisati.

Četvrtog dana će se promovisati grad tako što će se mladi slikati na upečatljivim mjestima u gradu s natpisom #weareonaubih.

A peti dan će se održati akcija na temu medijskog aktivizma, a šta će se tačno dešavati saznat ćemo narednih dana.


Travnik
Za portal Novum.ba Azra Kerić, koordinatorica za realizaciju aktivnosti u okviru „ONAuBiH“ sedmice u Travniku, a koja se u januaru ove godine pridružila asocijaciji koja okuplja mlade ljude, uglavnom učenike srednjih škola i studente, zainteresovane za djelovanje kroz medije i medijski aktivizam kazala je da joj je drago što su i Travničani imali priliku upoznati se sa aktivnostima Omladinske novinske asocijacije u BiH.

O brojnim aktivnostima realizovanim u Travniku Azra je za naš portal dala svoj kratki osvrt.

“Prva ovogodišnja julska sedmica bliži se kraju, a s njom ispraćamo i ONAuBiH sedmicu koja je u više gradova Bosne i Hercegovine različitim aktivnostima, osmišljenim i obavljenim od strane mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca, upotpunila pet dana.

I Travnik ju je rado ugostio. Dobili smo medijski prostor, svojim kolegama, volonterima i zaposlenicima Centra za edukaciju mladih, predstavili smo Asocijaciju, razmijenili iskustva i stavove o medijima, medijskoj pismenosti, etici i vlastitom zalaganju na tom polju. Dali smo priliku našim sugrađanima, uspješnim i zanimljivim sagovornicima, da ispričaju svoje životne priče, poslali fotografije napravljene na najljepšim i prepoznatljivim lokacijama u našem gradu, te anketirali prolaznike kojima smo poručili da čitaju, pitaju, istražuju i provjeravaju, jer, kako je rekao Goerge Orwell: „Laži u koje se vjeruje imaju tendenciju da postanu istina.“ Iz tog razloga, važno nam je medijsko opismenjavanje građana. Svi imamo pravo na istinu. Dužnost nam je da tu vrijednost njegujemo i stalno naglašavamo, kako bi ona bila svakodnevnica, nešto što se podrazumijeva.

Nosilac sam ovog projekta u Travniku i često sam se, u toku sedmice, zapitala da li ćemo moći ispuniti sve zadatke, sve ono što smo obećali da hoćemo, jer uvijek računate da, iz hiljadu razloga, vaši planovi mogu da budu „oštećeni“, okolnosti da okrenu leđa vašim idejama i predviđanjima, ali mnogo sam sretna što danas, u nedjelju, sve izgleda, zapravo, vrlo, vrlo dobro. Može bolje i idemo na bolje, naravno. Sada znam šta mogu i kako mogu poboljšati, razviti i jedva čekam priliku da to i isprobam.

Opet koristim priliku da se zahvalim svojim prijateljima bez kojih bih sve svoje zamisli mnogo teže sprovela u djelo. Iman Maslić, Mia Tučić, Azra Selman, Andrej Jovičić, Vedad Kerić, Ishak Hodžić, Nerina Čelam i Rijad Maglić-mnogo im hvala, još jednom.

Kao članici Omladinske novinske asocijacije i osobi kojoj je stalo da sebe i društvo stalno unapređuje, mnogo mi je drago što su ljudi, nekoliko njih, koji su ispunjavali anketu, tražili da im se objasni šta je to, zapravo, medijska pismenost, šta znači biti medijski pismen. To je to što želimo. Želimo da ljudi pitaju, ako danas ne znaju, da sutra situacija bude drugačija”, kazala je Azra na kraju.
Sarajevo

U okviru ONAuBiH sedmice se družimo i u Sarajevu, na nama dobro poznatoj lokaciji, Mula Mustafe Bašeskije, 7. Koliko je fotografija značajna u novinarstvu i kako napraviti kvalitetnu fotografiju kojom ćete prenijeti emociju, ali i priču, saznat ćete sutra, družeći se sa članicom našeg Upravnog odbora, Iman Muratović, trenerom, Enes Pašić i članicom ONAuBiH-a, Lana Kulina! Vidimo se!!

Mostar

Prvi njen dan u Mostaru, 4.7.2018. godine, predviđen je za medijsku promociju, gostovanja i priloge pri medijskim kućama Mostara. Kroz informisanje, obrazovanje, kritičko izražavanje ali i izvještavanje bez cenzure i političkog pritiska, pokušavamo unaprijediti medijski prostor. Glavni projekat ONAuBiH-a je časopis Karike, koji je počeo izlaziti 2008. godine. U 2009. godine Karike su postale prilog dnevnim novinama Oslobođenje, a od 2011. izlaze samostalno.

Pored pomenute aktivnosti, 8.7.2018. godine, biće održana promocija Omladinskog Magazina Karike, u Omladinskom Kulturnom Centru Abrašević, s početkom u 19:00 sati.

Događaj je posvećen u potpunosti promociji našeg portala. Aktivnosti su:

-upoznavanja prisutnih s radom Omladinskog Magazina Karike 19:00-19:30

-radionica ,,Zašto nam je potreban žurnalizam?”
19:3-21:00

Naučite napisati novinarski tekst, prepoznati potencijalne zanimljive priče, ali ste i u mogućnosti postati potencijalni dopisnik našeg portala! Svi ste dobrodošli!

 

Trebinje

Mladi članovi Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini na čelu da nosiocem projekta Markom Šakotićem, nizom aktivnosti obilježili su u Trebinju sedmicu ONA u BiH, sa ciljem medijskog opismenjavanja, te promocije aktivizma i rada mladih.

Marko Šakotić je za Lokoportal rekao da je kako sprovedeno nekoliko aktivnosti, među kojima su bile posjete nevladinim organizacijama, snimanje priča o stanovnicima Trebinja, fotografisanje mjesta značajnih za grad, te provođenje ankete među građanima. Ostvarili su saradnju sa Crvenim krstom iz našeg grada.

“Cilj nam je bio pokrenuti pitanja koliko smo medijski pismeni, te koliko možemo razlikovati kvalitetan od nekvalitetnog medijskog sadržaja”, rekao nam je Šakotić, dodavši kakao je fokus obilježavanja pokazati kako postoje mladi koji su aktivni i koji promovišu rad, trud i obrazovanje.

Kako je navela, srednjoškolka Iva Dutina, obilježavanje sedmice Omladinske novinske asocijacije u BiH prilika je i za mlade da se uključe u ovu organizaciju i oprobaju u novinarstvu.

“Sigurna sam da je u Trebinju veliki broj mladih koji se žele baviti novinarstvom, a do sada nisu dobili značajnu priliku. Stoga ih na ovaj način pozivamo da nam se pridruže” istakla je ona.

ONAuBiH ima 86 članova od kojih je 9 u Trebinju. Na ovom projektu su učestvovala 4 člana Marko Šakotić, Iva Dutina, Ognjen Golubović i Marina Markota.

Osim u Trebinju, sedmica Omladinske novinske asocijacije u BiH obilježava se, od 2. do 6. jula, u 12 bh. gradova.

Omladinska novinska asocijacija u BiH je nevladina organizacija stvorena sa ciljem da mladima omogući kvalitetno obrazovanje u svim poljima novinarskog posla, putem treninga, seminara i edukacija. Punopravna je članica European Youth Pressa, krovne evropske organizacije za omladinske medije.


Bihać

ONAuBiH sedmica je zauzela položaj u Bihaću. Mladi aktivisti naše asocijacije u gradu na Uni su za utorak ostavili druženje sa drugim nevladinim organizacijama i samu promociju rada i projekata kroz koje nastojimo mladima dati kvalitetno znanje u svim poljima novinarstva, ali i druženje sa drugim mladim ljudima sličnog interesa.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Close