Written by 2:51 pm Novosti

ONAUBIH: MEĐUNARODNI DAN SLOBODE MEDIJA

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini i ove godine obilježava 3. maj, Međunarodni  dan slobode medija, kroz aktivnosti koje će se realizovati tokom cijele sedmice.

Naše kolege, mlade novinarke i novinari će tokom sedmice ispisivati parole šta sve za njih jeste sloboda medija, a onda ćemo ih dijeliti na našim društvenim mrežama, te ćemo podsjetiti na napade na kolege i kolegice tokom prošle godine.

Jučer u 19:00 na YouTube kanalu Asocijacije se emitovala prva epizoda „U SUŠTINI PODCAST-a“, koji producira ONAuBiH, vodi i uređuje Mirza Šaćiri, a gosti su bili Đorđe Mirković i Benjamin Čengić:

U petak će u „Putokazima novinarstva“, programu koji je koncipiran kao serija radionica za mlade novinarke i novinare Vildana Džekman, pravnica u liniji za pomoć novinarima pri „Udruženju BH novinara“ održati predavanje o pravnim regulativama koje se tiču sloboda medija.

U srijedu bit će i otvorena vrata Omladinskog magazina „KAR!KE“, gdje budući novinari i novinarke mogu da se upoznaju sa radom Asocijacije, te konceptom samog magazina uz naše prijatelje iz „Deutsche Welle-a“, a organizovat će se i debata, „Push Pauza“, u kojoj će nam kolege koji su bili najizloženiji napadima i govoru mržnje u protekloj godini pričati o svom iskustvu. Prijaviti se za navedena dva događaja možete OVDJE.

 

Vrlo smo svjesni situacije u kojoj su se prošle godine nalazili novinari i novinarke i osim toga što su zbog pandemije mnogima od njih uskraćena prava na rad i egzistenciju, postoje i oni kojima  su bila ugrožena i osnovna ljudska prava. Bosna i Hercegovina je ove godine ostala na istom, 58. mjestu na Svjetskom indeksu slobode medija od 180 zemalja koje su uključene u ocjenjivanje.

Uprkos svemu tome, mi se ne želimo demotivisati, sretni smo i ponosni što obavljamo ovaj posao i ne želimo obeshrabriti buduće mlade kolegice i kolege.

Neophodno je da društvo počne cijeniti novinarski posao i dobro koje donosi. Društvo mora biti saveznik medijima u borbi za istinu. Svi zajedno moramo biti  korektiv društva,  osuđivati represiju i postati svjesni nužnosti slobodnog medijskog prostora i slobode govora, kao što smo svjesni nužnosti vode i zraka.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Close