Written by 11:09 am Aktivnosti, Projekti

KAMPANJA: “DON'T SHUT UP, YOUR OPINION COUNTS”

“DON’T SHUT UP YOUR OPINION COUNTS” JE PROJEKT KOJEG JE ONAUBIH, U SARADNJI S ORGANIZACIJOM SCHULER HELFEN LEBEN IZ BERLINA, REALIZIRALA U 04.04.- 15.04.2012. SUDIONICI PROJEKTA BILI SU MLADI LJUDI IZ BOSNE I HERCEGOVINE I NJEMAČKE.

Pod koordinatorskom palicom Harisa Dedovića (Urednik omladinskog časopisa “Karike”) i Denisa Hadžića (Predsjednik ONAuBiH) deset mladih iz BiH, U periodu od 04.04.- 15.04.2012, je posjetilo Berlin i Sarajevo. Cilj projekta bio je usporediti ratno novinarstvo u Njemačkoj tijekom Drugog svjetskog rata, te u BiH tijekom devedesetih.

Prvih šest dana provelo se u Berlinu, gdje su sudionici zajedno sa svojim vršnjacima iz Njemačke posjetili muzeje, bunkere, ulice, građevine i negativne ostatke prošlosti koje je ovaj grad na odličan način neutralizirao i uklopio u svoj duh.

Berlin je prešao Drugi svjetski rat i stanje do 1989. kad je pao Berlinski zid tako što je izgradio/renovirao spomenike tj. građevine u svrhu vječnih sjećanja i odavanja počasti onima kojima je to potrebno. Ovaj dio prošlog stoljeća nije kalendarski tako star, ali u glavama stanovnik ove zemlje je svjetlosnim godinama daleko. O njemu se priča samo turistima, ali ne u svrhu hvalospjeva, nego u svrhu razbijanja predrasuda ili objektivnog činjeničnog opisa…

Naravno pored praktičnih i teorijskih učenja o novinarstvu, te posjeta bitnim destinacijama, bilo je prostora za zabavu i uživanja u srpnjaskim berlinskim poslijepodnevima.

S druge strane Bosna i Hercegovina uz pomoć pojedinaca i nekih nevladinih organizacija se trudi očuvati od zaborava svoj pečat prošlosti, za čije prolaženje koje dolazi s objektivnošću i prihvaćanjem drugog i drugačijeg te usporedba svega toga s Njemačkim sustavima treba još vremena. Jer, za razliku od Zapadne Europe koja to radi mozgom, Balkan još uvijek razmišlja srcem.

Sve u svemu Berlin i Sarajevo imaju dosta toga zajedničkog. Oba grada imaju priču i dušu čije detalje ćemo vam prezentirati i u magazinu “Fusion” koji je inače i produkt ovog projekta, a na čijem stvaranju su radili i sudionici iz obje zemlje. Magazin će biti dostupan i u PDF izdanju.

Veliko hvala i čestitke na odličnim člancima, od Upravnog odbora ONAuBiH, sudionicima iz Bosne i Hercegovine:

Adna Kafedžić – Sarajevo

Emina Mehić – Zenica

Stefan Marinković – Šamac

Adaleta Merkez – Sarajevo

Anastasija Bakmaz – Banja Luka

Emma Knezović – Visoko

Miron Lukač – Sarajevo

Adna Čolaković – Mostar

Marko Matović – Istočno Sarajevo

Emina Hindija – Visoko

 

(Visited 31 times, 1 visits today)
Close