Written by 2:39 pm Novosti

12. GENERALNA SKUPŠTINA OMLADINSKE NOVINSKE ASOCIJACIJE U BIH

Prethodnog vikenda (2. i 3. novembra), održana je 12. Generalna skupština Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu.

Na samom početku održana je svečana ceremonija otvaranja, na kojoj su prisustvovali neki od prijatelja i donatora s kojima duži niz godina surađujemo. Među gostima našli su se predstavnici Fondacije Schüler Helfen Leben, Asocijacije srednjoškolaca u BiH, International organization for migration (IOM), Vijeća za štampu, Al Jazeera Balkans, Omladinskog programa BHRT-a, Omladinskog časopisa „Preventeen“, te alumni članovi Asocijacije. Skupštini su prisustvovali naši članovi, odnosno delegati, iz skoro 25 lokalnih zajednica. Nakon otvaranja delegatima je predstavljen Godišnji izvještaj o radu i izvršenim aktivnostima prethodnog saziva Upravnog odbora, kao i finansijski izvještaj, koji je jednoglasno usvojen.

Po usvajanju Godišnjeg izvještaja, održana je panel diskusija pod nazivom „ONA govori“. Panelisti ove diskusije su bili naši članovi: Nerma Džaferović, Edna Mulić, Stevan Josipović, Mehmed Mahmutović i Anesa Čutuna, a moderator je bio naš prijatelj Emir Zulejhić, jedan od osnivača portala raskrinkavanje.ba. Teme diskusije su bile usmjerena na restrospektivu prethodne godinu, uz osvrt na dosadašnje rezultate i stečena iskustva, te prijedloge kako olakšati rad budućem Upravnog odboru.

Nakon ove aktivnosti započeo je „Ringišpil“, gdje su delegatima predstavljeni kandidati koji su se kandidovali za poziciju novih članova Upravnog odbora i novog predsjednika organizacije. Kroz ovaj dio Generalne, delegati su mogli pobliže da upoznaju potencijalne članove novog Odbora i odluče se kome dati svoj glas, čime je i završen prvi dan Skupštine.

Odlukom delegata, drugog dana Skupštine, novi članovi Upravnog odbora Omladinske novinske asocijacije, generacije 2019/21 su:

  • Ema Brljak
  • Vanja Šunjić
  • Lana Kulina
  • Azra Kerić
  • Ammar Grabić

Delegati 12. Generalne skupštine jednoglasno su izabrali Azru Kerić za predsjednicu organizacije u narednih godinu dana.

Obzirom na uspješnu godinu, koja je iza nas, prethodni članovi Upravnog uočili su da se obim rada u organizaciji povećao, te da petočlani Odbor treba pomoć u koordinisanju i realizaciji aktivnosti. Ovogodišnjoj Skupštini ONAuBiH-a dalo se na glasanje stavka „pridruženih članova UO/asistenata UO“, koja je nadpolovičnom većinom prisutnih prihvaćena, a za dva člana tog sastava izabrane su kandidatkinje koje su također prošle u uži krug za izbor novog UO Asocijacije: Fahira Huskić i Anesa Čutuna.

Nakon glasanja i objavljivanja rezultata, delegati su imali priliku da učestvuju u planiranju „Omladinskih novinskih klubova“, koji predstavljaju lokalne timove u zajednicama odakle naši članovi dolaze. ONAuBiH klubovi će svoju prvu aktivnost imati u obilježavanju 12. rođendana Asocijacije, tako da redovno pratite društvene mreže Asocijacije.

Obraćanjem novoizabranih članova UO i predsjednice, Skupština je završena. Bivši Upravni odbor iza sebe je ostavio uspješnu godinu, a nadamo se i očekujemo od novog saziva istog još uspješniju!

12. Generalna skupština realizovana je uz podršku Fondacije SHL, Vode OAZA, Al Jazeera Balkans i FIS doo.

#weareonaubih

Atmosferu sa Generalne skupštine pogledajte na sljedećim fotografijama:

(Visited 2 times, 1 visits today)
Close