Written by 9:46 am Aktivnosti, Izdvojene novosti, Projekti

Mladi i lokalna vlast u Bihaću i Zenici – Oktobarski dijalozi za promjene!

U subotu, 21. oktobra, Bihać je bio domaćin drugog, a 27. oktobra Zenica trećeg, dijaloga mladih i predstavnika/ca vlasti, simboličnog naziva “Push Pauza”, a koji su imali za cilj pružiti platformu i priliku mladim ljudima da adresiraju probleme koje ih tište u lokalnoj zajednici.

U Bihaću, u prostorijama Američkog kutka, događaj je ugostio nekoliko važnih ličnosti iz lokalne vlasti i nevladinog sektora, među kojima su bili Elvedin Sedić, gradonačelnik Grada Bihaća, Adis Abdić, potpredsjednik Vijeća mladih Unsko-sanskog kantona, Adnan Mekić, zamjenik predsjednika Kluba vijećnika PoMAK u Gradskom vijeću Bihaća i Almedin Ćatić, predstavnik Centra za održivi razvoj COR BiH. Ovaj dijalog je obuhvatio ključna pitanja poput infrastrukturnih izazova, obrazovanja, kulturnih inicijativa te potrebu za jačanjem omladinskog sektora, kroz reaktiviranjem lokalnog vijeća mladih, kao sastavnog dijela napretka grada.

U Centru za mlade u Zenici, Aldin Alić, osnivač Omladinskog Udruženja “REaktiv” iz Zenice i Samra Duraković-Gluhić, članica Komisije za pitanja mladih Grada Zenice, su predstavili ključne poteškoće i ideje za unapređenje situacije mladih u Zenici. Ponajviše se diskutovalo o politikama prema mladima te minimuma mjera koje su lokalne vlasti dužne implementirati za dobrobit mladih i lokalne zajednica, kada je u pitanju Zakon o mladima FBiH.

Moderatorice, Hana Hrnjica i Elma Hasanspahić, uspješno su vodile razgovore, ohrabrujući razmjenu ideja i prijedloga od prisutnih gostiju, koji su od suštinskog značaja za izgradnju bolje perspektive za mlade u lokalnoj zajednici.

Ovi događaji su samo početak naših nastojanja da ohrabrimo dijalog i zajedničko djelovanje prema unaprijeđenju života mladih u bh. gradovima. Zahvaljujemo svima koji su se pridružili ovim važnim dijalozima i pozivamo vas da i dalje budete uz nas u ovom putovanju, jer uskoro slijede novi dijalozi u novembru mjesecu!

Ovaj članak je nastao u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.

 

(Visited 67 times, 1 visits today)
Close