Written by 2:55 pm Novosti

U KONJICU ODRŽAN SEMINAR “PUTOKAZI NOVINARSTVA I MEDIJSKE PISMENOSTI” .

U sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo” u subotu, 31. jula u Konjicu je održan prvi u nizu seminara „Putokazi novinarstva i medijske pismenosti“ .

Predavanja na seminaru održale su: Mr. Vanja Šunjić, freelance novinarka, Nataša Lazukić, freelance novinarka i Sanela Muhibić, izvršna direktorica portala Novikonjic.ba. Projekat se realizuje uz pomoć Udruženja BH novinari, @AEM (Asocijacije eletronskih medija u BiH), finansira ga Evropska unija, a realizuje ONAuBiH, uz pomoć lokalnih partnera.U Konjicu je taj zadatak pripao Udruženju Volonteri i prijatelji konjičke regije-VIPK.

“Zadovoljstvo mi je bilo sa aktivistima i aktivistkinjama iz Konjica razgovarati i učiti o medijskoj pismenosti i osnovama novinarstva. Budući da je ovo ekipa koja je kroz nezavisni portal Novikonjic.ba već napravila svoje pionirske korake, bilo mi je važno da govorimo o značaju i potencijalu lokalnih medija kakav je njihov i otvaranju prema Omladinskoj novinskoj asocijaciji u BiH i Udruženju BH novinari. Sigurna sam da je ovo ekipa mladih, entuzijastičnih i odgovornih ljudi koji će u budućnosti biti podrška, ali i korektivni faktor lokalnoj zajednici u kojoj žive i djeluju.” kazala je Vanja Šunjić.

Nataša Lazukić, također je iskazala zadovoljstvom boravkom u Konjicu i saradnjom sa mladim kolegama i kolegicama iz ovog hercegovačkog grada.
Osnovni cilj ovog seminara u Konjicu bio je, uključivanje mladih, njihovo motiviranje i upoznavanje sa osnovama novinarstva, medijske pismenosti, načinom sakupljanja, obrade i publiciranja vijesti u printanim i elektronskim medijima, kao i uključivanje u Omladinsku novinsku asocijaciji u BiH.
(Visited 8 times, 1 visits today)
Close