Written by 3:00 pm Novosti

TRENING ZA TRENERE U OBLASTI MEDIJSKE PISMENOSTI I INTERKULTURALNOG DIJALOGA

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan, zajedno sa Udruženjem Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH), Forum Mladi i Neformalna Edukacija (Forum MNE) i Mladinski Obrazoven Forum Association (YEF) raspisuju konkurs za učesnike i učesnice treninga za trenere u oblasti medijske pismenosti i interkulturalnog dijaloga.

Poziv je otvoren u okviru projekta Mladi zapadnog Balkana – Virtuelna razglednica koji za cilj ima da poboljša medijsku pismenosti i podstakne kritičko razmišljanje mladih, kao i da stvori interkulturalni dijalog između mladih u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Želimo da osnažimo mlade ljude da budu društveno angažovan/e, informisani/e, kritički nastojeni/e, a medijsku i digitalnu pismenost kao i povećanu vidljivost mladih u medijima vidimo kao sredstvo postizanja tog cilja.

Polaznike/ce očekuje dinamičan i zanimljiv program koji se sastoji iz četiri dvodnevna modula – tri modula koji će se sprovoditi onlajn i posljednjeg modula koji će se sprovesti uživo, u Podgorici. Nakon uspješno završenih modula, svaki trener će facilitirati 6 do 8 virtuelnih interkulturalnih razmjena za srednjoškolce/ke i studente/kinje gdje će biti podstaknuta diskusija između mladih iz četiri zemlje Zapadnog Balkana – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Polaznici i polaznice koji budu učestvovali na svim modulima i pokazali zalaganje tokom i nakon modula,  dobiće certifikat o uspješno završenom Treningu za trenere u oblasti medijske pismenosti i interkulturalnog dijaloga. Nakon uspješno završenih interkulturalnih razmjena svi polaznici i polaznice treninga, sada facilitatori i facilitatorke, dobiće i novčanu naknadu u bruto iznosu od 500 eura.

Polaznici i polaznice će imati priliku da putuju, upoznaju i učestvuju u interkulturanom dijalogu sa mladima širom regiona, ali i da podstaknu druge mlade ljude na razmjenu i upoznavanje svojih vršnjaka iz regiona.

Projekat Mladi zapadnog Balkana – Virtuelna razglednica predviđa i godišnje multimedijalno takmičenje Različitost u mojoj zajednici gde će polaznici/e programa ali i učesnici/e interkulturalnih razmjena moći da iskoriste svoju kreativnost i vještine proizvodnje medijskih sadržaja i osvoje vrijedne nagrade.

 

PROGRAM

Četiri modula obuhvataju:

 • Interkulturalni modul (onlajn)
 • Različitost i govor mržnje u medijima (onlajn)
 • Vođenje virtuelnih razmjena (onlajn)
 • Vođenje interkulturalnih dijaloga (Podgorica, 16-18. maj)

Nakon modula polaznicima/cama će biti pružena prilika da stečeno znanje primjene u praksi.

 

ŠTA SE OD TEBE OČEKUJE?

 • Redovno prisustvo na svim modulima;
 • Aktivno učešće i zalaganje tokom trajanja modula;
 • Prenošenje stečenog znanja i sprovođenje 6 do 8 virtuelnih radionica za mlade iz regiona, nakon završenih modula. Planiranje radionica, uključujući dizajn i izvještavanje, biće detaljno razmotreno tokom programa obuke

PRIJAVA

Ukoliko:

 • Imaš od 18 do 29 godina;
 • Prethodno iskustvo (čak i skromno) u omladinskom radu;
 • Tečno govoriš engleski;
 • Imaš iskustvo ili volju da radiš u multikulturalnim sredinama.

Napravi prvi korak i prijavi se za Trening za trenere u oblasti medijske pismenosti i interkulturalnog dijaloga!

 

Konkurs je otvoren do 17. marta (do 23:59h)

 

Prijava, koju čini popunjen prijavni formular (koji možete preuzeti ovdje) i CV aplikanta, se mogu podnijeti putem e-maila: aleksandar@media-diversity.org.

Prilikom prijave obavezno navesti preferenciju za rad sa studentima ili sa srednjoškolcima.

Prijave pristigle nakon gore navedenog roka neće se razmatrati.

Proces selekcije

 • Odabraćemo 30 učesnika/ca, 7 ili 8 po zemlji;
 • O ishodu procesa selekcije svi kandidati/kinje biće obaviješteni/e putem imejla do 26. marta;
 • Sa odabranim kandidatima/kinjama biće potpisan ugovor koji definiše prava i obaveze obje strane;
 • Početak programa se očekuje početkom aprila 2023. godine.

Za pitanja i dodatne informacije u vezi sa konkursom kontaktirajte nas putem imejla: aleksandar@media-diversity.org

(Visited 36 times, 1 visits today)
Close