Written by 1:37 pm Novosti

ŠIROM BIH OBILJEŽEN DAN SLOBODE MEDIJA

DANAS SE OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA, DAN KADA SE SLAVE OSNOVNI PRINCIPI SLOBODE MEDIJA, TE ODAJE POČAST NOVINARIMA KOJI SU IZGUBILI ŽIVOT RADEĆI SVOJ POSAO, A U BOSNI I HERCEGOVINI JE SVAKE GODINE SVE LOŠIJA SITUACIJA, TE SU NOVINARI NERIJETKO META VERBALNIH, ALI I FIZIČKIH NAPADA.

Nezavisni, slobodni i pluralistički mediji garantuju transparentnost, odgovornost i vladavinu prava.

Zaštitu novinara i borbu protiv nekažnjavanja utvrdila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlukom u novembru 2013. godine. Tom odlukom pozvane su zemlje da spriječe nasilje protiv novinara, da suzbijaju nekažnjavanje počinitelja i da doprinose razvijanju slobodnog i sigurnog okvira za rad novinara.

Drugi novembar je tom odlukom postao Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara.

Evropska Unija u maju 2014. godine proglasila je orjentacije o obavezi država za obranu i osiguranje slobode izražavanja i pluralizma medija, te za borbu protiv nasilja i prijetnji novinarima.

Savjet Evrope u decembru 2015. godine uspostavio je platformu za prikupljanje informacija o napadima na novinare.

“ONAUBIH” & “BH NOVINARI” ORGANIZOVALI JAVNU KAMPANJU ŠIROM BIH

Udruženje “BH novinari”, u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), organizovalo je danas, na Svjetski dan slobode medija, kampanju u deset bh. gradova, kako bi skrenuli pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju mediji i medijski profesionalci u svakodnevnom radu.

Iz Udruženja je saopšteno da se Svjetski dan slobode medija ove godine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, te da se na Balkanu bilježi ozbiljan pad slobode medija.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Close