HTML

SAOPŠTENJE | Odgovor na prozivke

24.11.2019 18:45
Slika

Članovi i članice Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini, članovi i članice Upravnog odbora i predsjednica Asocijacije, vođeni vizijom, misijom i ciljevima, upućuju demant na navode objavljene na portalima: index.ba, deblokada.com, bh-vijesti.com, glasistine.com i staju u odbranu Asocijacije i njenih članova.

U priloženim tekstovima se tvrdi da Omladinska novinska asocijacija godinama povlači sredstva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo, a ista ulaže u grupe čiji je cilj uništenje navedenih institucija. Omladinska novinska asocijacija je nevladino, nestranačko, neprofitno udruženje čiji su stalni i periodični donatori (među kojima nije ni Vlada FBiH, niti Vlada KS) transparentno navedeni na web stranici Asocijacije.

Donatori sredstva odobravaju na osnovu projektnih prijedloga, čiji je cilj stvaranje nezavisnog medijskog prostora, medijsko opismenjavanje, sprječavanje i suprotstavljanje zloupotrebi medija, zaštita ljudskih prava i sloboda, sa akcentom na slobode izražavanja, očuvanje mira, podsticanje saradnje i udruživanja, te podrške mladima u Bosni i Hercegovini. Djelovanje s namjerom uništavanja izvršnih tijela Federalne i Kantonalne vlasti je neistina, kleveta i pokušaj ugrožavanja reputacije Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini.

Autori/ke nijednog od ovih članaka nisu poznati, niti je priložen dokaz za bilo koju od navedenih tvrdnji. Očekujemo demant zbog tvrdnji koje štete Omladinskoj novinskoj asocijaciji u Bosni i Hercegovini. Tesktove prilažemo kao primjer zloupotrebe medija i nekorektnog novinarstva:

Članovi Omladinske novinske asocijacije
Upravni odbor Omladinske novinske asocijacije